Een imker legt uit waar honing bewaard moet worden. Een keukenkastje is een slechte plek

Honing is een gezond en smakelijk product dat lang bewaard kan worden. Niet elke plek is echter geschikt om honing te bewaren. Een imker uit Wąchock legt uit waar honing het beste bewaard kan worden, zodat het zijn eigenschappen behoudt.

Velen van ons bewaren honing in keukenkastjes, zonder te beseffen dat dit een slechte plek kan zijn voor dit heerlijke product. Imker Wojciech Margowniczy onthult waar honing het beste bewaard kan worden en neemt daarmee de twijfel weg of honing echt een onverwoestbaar product is. Ontdek waarom kamertemperatuur en de nabijheid van warmtebronnen schadelijk kunnen zijn voor je favoriete zoete toevoeging.

De geheimen van het bewaren van honing – tips van een imker

honing en honingraten

De heer Wojciech Margowniczy, imker uit Wąchock, gaf antwoord op de vraag of honing bij kamertemperatuur kan worden bewaard. Het blijkt dat kamertemperatuur niet de beste keuze is. De beste temperatuur voor honing is onder de 18 graden Celsius, wat vaak op de etiketten staat vermeld. De deur van de koelkast, de voorraadkast of de kelder zijn betere plaatsen dan de keukenkast of het aanrecht.

De imker legt uit dat het bewaren van een pot honing in een kastje in de buurt van een warmtebron, zoals een gasfornuis, ervoor kan zorgen dat de damp van kokende gerechten het kastje opwarmt, wat schadelijk is voor de honing erin. Ook de kamertemperatuur zelf is niet uniform, daarom geeft de imker aan wat de beste temperatuur voor honing is. Hij geeft aan dat dit tussen de 15 en 25 graden Celsius ligt.

Het is vooral belangrijk om raapzaad-, guldenroede-, vroege en bloemenhoning in de koelkast te bewaren. Deze honingsoorten hebben de neiging om te gisten wanneer ze bij kamertemperatuur worden bewaard. In de koelkast wordt gisting voorkomen door de lagere temperatuur, zelfs als de honing te vroeg is geoogst en veel water bevat.

honing in een pot

Kan honing bederven?

Het blijkt dat honing kan bederven, maar alleen in twee gevallen. Het eerste geval is wanneer de imker de honing te snel heeft gecentrifugeerd en deze te veel water bevat. Dan kan de honing gaan gisten, wat zich uit in schuimvorming en een alcoholgeur.

Het tweede geval is wanneer honing lang wordt bewaard en wordt blootgesteld aan warmte. Dan ontstaat er in de honing een stof genaamd hydroxymethylfurfural, die schadelijk kan zijn voor de gezondheid.