Oranjepulpsap wordt ten onrechte beschouwd als een nutteloze suikerboost voor het lichaam, maar is in werkelijkheid een bondgenoot voor een goede gezondheid. Volgens verschillende studies heeft het zijn nut bewezen in de strijd tegen ontstekingen en voor een gezond hart.
Sinaasappelsap wordt traditioneel bij het ontbijt gedronken en maakt integraal deel uit van onze gewoonten. Volgens onderzoekers wordt het bijzonder onderschat en zou het tal van gezondheidsvoordelen hebben, met name voor de regulering van ons lichaam. Uitleg.
Sinaasappelsap is effectief in de strijd tegen schadelijke genen
Een in oktober 2025 gepubliceerde studie heeft verrassende resultaten over sinaasappelsap aan het licht gebracht. Onderzoekers volgden volwassenen die gedurende twee maanden elke dag 500 ml van deze pure, gepasteuriseerde drank dronken. Aan het einde van de proef constateerden ze dat talrijke genen die verband houden met ontstekingen en hoge bloeddruk minder actief waren geworden.

De experts noemen met name het SGK1-gen, dat het vermogen van de nieren om natrium vast te houden beïnvloedt, maar ook de genen NAMPT, NLRP3 en IL6, die worden geactiveerd wanneer het lichaam aan stress wordt blootgesteld.
Het werkt!
Ze concludeerden dat sinaasappelsap de genen van onze immuuncellen kan beïnvloeden, die helpen bij het reguleren van de bloeddruk, het reguleren van de suikerspiegel en het verminderen van ontstekingen. Al deze elementen spelen een rol bij de gezondheid van het hart.
Studies die een einde maken aan misvattingen
Deze voordelen zouden verband houden met de aanwezigheid van bepaalde natuurlijke stoffen in sinaasappelsap, namelijk hesperidine, een flavonoïde die voorkomt in citrusvruchten en bekend staat om zijn antioxiderende en ontstekingsremmende werking, aldus David Gaze, docent aan de Universiteit van Westminster in The Conversation.
Maar dat is nog niet alles: een andere studie heeft aangetoond dat regelmatige consumptie van sinaasappelsap de insulineresistentie en het cholesterolgehalte verlaagt. Het eerste is een kenmerk van prediabetes, terwijl het andere een risicofactor is voor hartziekten.

De drank lijkt ook een gunstige invloed te hebben op ons darmmicrobioom. Onderzoek heeft al aangetoond dat dagelijkse consumptie gedurende een maand het aantal darmbacteriën verhoogt dat korteketenvetzuren produceert, die ook bijdragen aan een verlaging van de bloeddruk en ontstekingen.
Deze resultaten stellen het idee dat het drinken van sinaasappelsap neerkomt op het consumeren van een grote hoeveelheid suiker, ter discussie. In werkelijkheid is het een echte gezonde keuze. Hoewel het eten van hele vruchten interessanter is, kan een glas puur sinaasappelsap per dag op de lange termijn inderdaad een verschil maken.