Nederlanders zijn dol op bananen. Statistisch gezien eet ieder van ons ongeveer 7 kg per jaar. Maar weinig mensen weten dat de kleur veel zegt over de voedingswaarde. Naarmate ze rijpen, van groen via geel naar bruin, verandert het gehalte aan suiker, vezels en antioxidanten. Wanneer heeft een banaan het hoogste kaliumgehalte? Welke is het beste voor onze darmen? Diëtist Morgan Pearson vertelt hoe de kleur van een banaan zijn eigenschappen beïnvloedt.
Vier stadia van rijpheid van bananen — het belangrijkste in termen van voedingswaarde
Bananen doorlopen verschillende stadia van rijpheid, die van invloed zijn op hun voedingssamenstelling. “In termen van voedingswaarde zijn vier praktische niveaus het belangrijkst”, benadrukt Pearson.
- Groen — onrijp.
- Groen-geel — licht rijp.
- Volledig geel — rijp.
- Geel met bruine vlekjes — overrijp.
Zoals de deskundige benadrukt, heeft elk van deze stadia zijn eigen unieke eigenschappen die verschillende gezondheidsbehoeften kunnen ondersteunen. Naarmate bananen rijpen, verandert resistent zetmeel in enkelvoudige suikers, stijgt het gehalte aan antioxidanten (hier leest u waarom antioxidanten zo belangrijk zijn voor de gezondheid) en daalt het vezelgehalte. Wat zegt de kleur van een banaan ons dan over zijn eigenschappen?
Groene bananen zijn ideaal voor de regulering van de bloedsuikerspiegel en een gezonde darmflora. Een diëtist legt uit

Groene bananen zijn onrijpe vruchten die minder zoet en steviger zijn. Ze bevatten veel resistente zetmeel — koolhydraten die op dezelfde manier werken als vezels. Resistente zetmeel wordt niet verteerd in de dunne darm, waardoor het weinig invloed heeft op de bloedsuikerspiegel.
Daardoor helpen groene bananen je langer een vol gevoel te geven, ondersteunen ze de gezondheid van het spijsverteringsstelsel en voeden ze goede darmbacteriën. “Ze bevatten minder suiker dan rijpe bananen, wat nog een reden is waarom ze kunnen helpen om de bloedsuikerspiegel stabiel te houden”, merkt de diëtist op.
Welke eigenschappen heeft een groen-gele banaan? De expert wijst op de vezels en het hoge kaliumgehalte
Wanneer een banaan begint te rijpen en er gele vlekken op verschijnen, wordt hij gemakkelijker verteerbaar omdat een deel van de resistente zetmeel wordt omgezet in suikers. In dit stadium bevatten bananen nog steeds een aanzienlijke hoeveelheid vezels, maar worden ze tegelijkertijd lichtzoet.
Interessant is dat bananen op dat moment het hoogste gehalte aan kalium en ijzer kunnen bevatten (HIER leest u welke producten nog meer rijk zijn aan kalium). “Ze zijn een uitstekende keuze als u op zoek bent naar natuurlijke zoetigheid en tegelijkertijd uw darmgezondheid wilt ondersteunen dankzij het gehalte aan prebiotische vezels”, benadrukt Morgan Pearson.
Zo werken gele bananen. Diëtist: de beste bron van snelle energie
Volledig gele bananen zijn het populairst en worden het meest gegeten. In dit stadium is het grootste deel van het zetmeel al omgezet in enkelvoudige suikers, zoals glucose, fructose en sacharose. Hierdoor zijn ze een uitstekende bron van snelle energie, ideaal als tussendoortje voor of tijdens het sporten.
Rijpe bananen zijn ook rijk aan antioxidanten, zoals flavonoïden, fenolen en carotenoïden, die oxidatieve stress helpen bestrijden en de immuniteit ondersteunen. “Deze klassieke banaan levert snel de benodigde dosis energie, heeft een zachte textuur en verhoogt het gehalte aan antioxidanten, waardoor het voor de meeste mensen een universele keuze is”, merkt de diëtist op.

Wat gebeurt er als je bananen met bruine vlekjes eet? Het is een bom aan antioxidanten
Bananen met bruine vlekjes zijn de meest rijpe (eigenlijk overrijpe) vruchten, die hun maximale zoetheid bereiken. In dit stadium is bijna alle resistente zetmeel omgezet in enkelvoudige suikers, waardoor ze het minst gunstig zijn voor de bloedsuikerspiegel.
Overrijpe bananen hebben echter het hoogste gehalte aan antioxidanten, zoals flavonoïden en carotenoïden, die de gezondheid van de cellen en het immuunsysteem ondersteunen. Dankzij hun zachte textuur zijn ze perfect voor smoothies, gebak of als ingrediënt in desserts.
Wat zijn de voedingswaarden van bananen? Kijk wat er in één vrucht zit
Ongeacht in welk stadium van rijpheid u besluit een banaan te eten, u voorziet uw lichaam van waardevolle voedingsstoffen. Een diëtiste geeft de geschatte voedingswaarden voor één gemiddelde, rijpe banaan:
- Calorieën: 113 kcal
- Koolhydraten: 24 g
- Vezels: 2 g
- Kalium: 375 mg
- Vitamine B6: 0,24 mg
- Vitamine C: 14 mg
- Magnesium: 32 mg
De deskundige benadrukt dat er geen eenduidig antwoord is op de vraag welke rijpheid van een banaan het gezondst is — alles hangt af van je individuele behoeften.