Dompel de vis niet in melk, maar leg het fruit in een pan. De vieze geur zal verdwijnen

Het bakken van vis is een van de meest voorkomende oorzaken van een onaangename geur in huis. De intense geur verspreidt zich snel door de keuken en aangrenzende ruimtes en blijft urenlang in textiel hangen. Gelukkig zijn er een paar eenvoudige trucs om dit probleem effectief te verminderen.

Tijdens het bakken van vis vinden er chemische reacties plaats die een karakteristieke, scherpe geur vrijgeven. Stikstofverbindingen die aanwezig zijn op de huid en in het slijm van vissen, vooral zeevissen, worden omgezet in vluchtig trimethylamine, dat verantwoordelijk is voor de irriterende geur. Bovendien versterkt de afbraak van eiwitten en vetten onder invloed van hoge temperaturen de intensiteit van de geur. Hoe ouder en slechter de vis is bewaard, hoe sneller er een onaangename geur ontstaat tijdens het bakken.

Door de hoge temperatuur in de pan verdampt het water uit het vlees snel, waardoor vluchtige geurstoffen in de lucht terechtkomen. Het vetnevel verspreidt zich door de keuken en zet zich af op gordijnen, tafelkleden en meubelbekleding. Als de ventilatie onvoldoende is en de afzuigkap met een vuile filter werkt, verspreidt de geur zich snel naar andere kamers en wordt deze dominant in het hele appartement.

Zo verwijder je de geur van gebakken vis

Door de afzuigkap al aan het begin van het bakken in te schakelen, en niet pas wanneer de geur zich verspreidt, worden damp en vetnevel aanzienlijk beter verwijderd. Het wordt aanbevolen om de afzuigkap na het bakken nog enkele minuten op hoge stand te laten draaien om de laatste geurresten te verwijderen. Als u geen afzuigkap heeft of als deze niet goed werkt, is het een goed idee om het raam open te zetten en een tocht te creëren tussen de keuken en een andere kamer.

zet de afzuigkap aan wanneer u vis bakt

Een rauwe appel of aardappel in de pan

Door een in tweeën gesneden appel of aardappel naast de vis in de pan te leggen, worden de vluchtige geurstoffen gedeeltelijk geabsorbeerd. Het verse vruchtvlees bindt de aroma’s die tijdens het bakken ontstaan, waardoor de geur in de keuken minder intens is.

Een pan met water, citrusvruchten en kruiden

Tijdens het bakken is het een goed idee om een pan met water op het fornuis te zetten, waaraan schijfjes citroen of sinaasappel en kruiden zoals kaneel, kruidnagel of kardemom worden toegevoegd. Het kokende water geeft etherische oliën vrij die de geur van vis gedeeltelijk maskeren en de geur in de keuken en aangrenzende ruimtes verbeteren.

Kommetjes met zuiveringszout of water met azijn

Zuiveringszout en spiritusazijn zijn beproefde huishoudelijke geurneutralisatoren. Een paar eetlepels soda op een bord in de buurt van het fornuis absorberen zure en vette geuren, en een schaaltje met water en azijn helpt een deel van de vluchtige stoffen uit de lucht te verwijderen. Door de azijnoplossing te verwarmen, werkt deze nog sneller.

Gemalen koffie als absorberend middel en concurrerende geur

Versgemalen koffie of een portie droge koffiedik op een bord absorbeert effectief keukengeuren en verspreidt tegelijkertijd een eigen, aangenamere geur. Voor een beter effect kunnen de bonen licht worden geroosterd in een droge koekenpan, waardoor er meer geurige oliën vrijkomen.

Verwarmde koffiebonen verwijderen de onaangename visgeur

Hoe bereid je vis zodat deze minder sterk ruikt?

Door de filets kort in melk te weken, ze goed af te drogen met keukenpapier, ze met citroensap te besprenkelen en ze met kruiden te bestrooien, wordt de geur merkbaar verzacht.

  1. Tijdens het bakken is het belangrijk dat het vet goed is voorverwarmd. Te koude olie zorgt ervoor dat de vis water afgeeft en “stikt” in de met geur verzadigde damp, terwijl oververhit vet extra irriterende aroma’s creëert
  2. Dikke paneermeel die vet absorbeert en een teveel aan olie in de pan versterken het probleem
  3. Een extra bron van geur zijn achtergelaten visresten en niet onmiddellijk afgewassen snijplanken en messen, die in een warme keuken snel een intense geur gaan afgeven.

Probeer de restjes meteen op te ruimen, zet een pan met water en citrusvruchten op het fornuis, ventileer de ruimte en het geurprobleem verdwijnt.