Waarom je niet te veel noten moet eten (ondanks hun voordelen)

Meerdere voedingsvoordelen

Een handvol walnoten (ongeveer 30 g) levert bijna 5 g eiwitten, wat bijdraagt aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) van ongeveer 1 g per kilo lichaamsgewicht. Deze vruchten bevatten ook 65% vetten, voornamelijk onverzadigde vetzuren – die een gunstige invloed hebben op het cholesterolgehalte –, waaronder een groot deel omega-6 en een klein deel omega-3. Daarnaast bevatten ze vezels, antioxidanten (met name vitamine E en B9) en mineralen (mangaan, magnesium, koper, enz.).

Welke noten moet je kiezen als je een hoog cholesterolgehalte hebt?

Niet alle noten zijn even voedzaam. “Amandelen zijn de favoriet van voedingsdeskundigen”, zegt Pascal Nourtier. Ze bevatten veel eiwitten, vezels en goede vetzuren en staan daarmee op de eerste plaats, gevolgd door walnoten, die interessant zijn vanwege hun omega-3 en antioxidanten. Hazelnoten completeren het podium met hun evenwichtige voedingswaarde. Sommige soorten zijn echter meer aantrekkelijk vanwege hun smaak dan vanwege hun voordelen: cashewnoten en paranoten zijn bijvoorbeeld rijk aan verzadigde vetzuren, die schadelijk zijn voor de gezondheid omdat ze het cholesterolgehalte verhogen.

noten in een mand

Welke soorten noten verdienen de voorkeur?

Een reiziger die zich heeft aangepast De walnoot komt oorspronkelijk uit de Vruchtbare Sikkel (het Nabije en Midden-Oosten) en Centraal-Azië en werd door de Romeinen in Europa geïntroduceerd. De belangrijkste leveranciers zijn China, de Verenigde Staten (met name Californië), Turkije, Iran en Frankrijk.

Bij voorkeur de twee lokale soorten consumeren: de walnoten uit Grenoble en uit de Périgord, die beide een gecontroleerde oorsprongsbenaming (AOC) hebben. Met ongeveer 28.000 ton in 2024 is Frankrijk de grootste producent in Europa (bron: Agreste)

Op elk moment van de dag consumeren of niet?

’s Ochtends leveren walnoten plantaardige eiwitten; ’s middags zorgen hun vetten voor een verzadigd gevoel bij trek. Maar het ene moment is niet beter dan het andere: het belangrijkste is om ze regelmatig te consumeren.

Walnootolie, moeten we die gebruiken?

Walnootolie is interessant vanwege de omega 3- en 6-vetzuren die het bevat, ook al worden olijfolie, koolzaadolie en lijnzaadolie eerder aanbevolen. En bovenal bevat de olie alleen vetten, wat betekent dat we de eiwitten, vezels en de meeste vitamines en mineralen mislopen. Het is dus beter om de hele walnoot te eten.

walnoten

Wat de gezondheidsvoordelen betreft, zit je hier goed

Hoewel noten calorierijk zijn (ongeveer 700 kcal per 100 g), is aangetoond dat een mediterraan dieet met veel noten het risico op hart- en vaatziekten aanzienlijk vermindert. Ze dragen ook bij aan het evenwicht van de darmflora. Ten slotte suggereren verschillende studies dat ze cognitieve voordelen hebben, met een verbetering van het geheugen en de reactiesnelheid.

Geef de voorkeur aan lokale productie

De gemiddelde CO2-voetafdruk voor de productie van 1 kg noten varieert volgens studies tussen 0,7 kg en 1 kg CO2, tegenover ongeveer 1,9 kg voor pistachenoten en 2,9 kg voor amandelen*.

Aangezien de ecologische impact ook afhankelijk is van het transport, kunt u beter de voorkeur geven aan Franse noten. Een andere (goede) reden om onze productie te bevoordelen, is het lagere waterverbruik in vergelijking met landen met een droger klimaat.

Een handvol per dag… Waarom niet meer dan 10 noten per dag?

Het Franse nationale programma voor gezonde voeding (PNNS) beveelt aan om dagelijks een handvol noten te eten. Salades, taarten, sauzen… noten kunnen in tal van gerechten worden verwerkt. Vers en van het seizoen zijn ze ideaal. Biologisch is beter, maar niet essentieel als het prijsverschil groot is.

Veroorzaken ze aften?

Ja, maar het is niet het vruchtvlees van de noot zelf dat aften veroorzaakt, maar de vezelige schil. Deze kan licht irriterend zijn voor kwetsbare slijmvliezen en het ontstaan van deze pijnlijke mondletsels bevorderen.