Hoe keukendoekjes (echt) te desinfecteren volgens een voedingsdeskundige

In de keuken zijn er bepaalde gewoontes die je ziek kunnen maken zonder dat je het weet. We hebben het niet alleen over het eten van bedorven voedsel of het onjuist bewaren ervan, maar ook over hygiëne in de keuken, die essentieel is vanuit het oogpunt van voedselveiligheid.

In dit verband is er één ding waar je extra op moet letten: hoe je schuursponsjes en poetsdoeken desinfecteert. Schuursponsjes en poetsdoeken kunnen namelijk een broeinest van micro-organismen worden die andere keukengerei besmetten als je ze niet goed desinfecteert.

Zo moet je keukendoekjes en schuursponsjes desinfecteren

Meestal worden keukendoekjes en schuursponsjes urenlang in water geweekt om ze schoon te maken en te desinfecteren. Maar dat is geen goed idee, want zo worden microben aangetrokken, die zich beter en sneller ontwikkelen in vochtige omgevingen.

keukendoekjes moeten worden gekookt

“Het wordt aanbevolen om de poetsdoeken te koken en te drogen, of ze een half uur in water met bleekmiddel onder te dompelen”, legt Lluís Riera, voedingsmiddelentechnoloog en directeur van SAIA, een adviesbureau op het gebied van voedselveiligheid, uit. Bovendien is het volgens deze deskundige beter om koud water te gebruiken, omdat dit reinigingsproduct bij hoge temperaturen zijn desinfecterende werking verliest.

In dit opzicht moet men extra voorzichtig zijn wanneer de dweil of schuurspons een slijmerig gevoel krijgt. Op dat moment moeten we ze direct in de vuilnisbak gooien. Deze textuur is het bewijs dat er een biofilm is ontstaan, oftewel een kolonie bacteriën die in hiërarchieën zijn georganiseerd, zeer moeilijk te verwijderen zijn en schadelijk kunnen zijn.

Pas op met houten keukengerei

Er is nog een ander element in de keuken dat we niet meer moeten gebruiken als we bacteriën en microben op afstand willen houden, namelijk houten keukengerei. Hoewel het moeilijker is om je eraan te branden omdat ze geen warmte geleiden en bovendien geen krassen op pannen maken, zijn ze in werkelijkheid niet erg hygiënisch.

Houten keukengerei kan net als keukendoekjes schadelijk voor u zijn.

“Het is een materiaal dat we associëren met traditie en de keuken van oma, maar het is zeer ongeschikt vanuit het oogpunt van voedselveiligheid. Dit komt omdat het poreus is en de sappen van voedsel absorbeert, die in het keukengerei blijven zitten en de groei van micro-organismen bevorderen”, benadrukt voedingsmiddelentechnoloog Mario Sánchez.

Ze mogen ook niet in de vaatwasser worden gewassen, omdat vocht de groei van deze microben bevordert en het moeilijk is om ze goed te desinfecteren. Het is dus beter om te kiezen voor roestvrijstalen of siliconen keukengerei.