Heb je ooit eieren gekookt, bijvoorbeeld voor een salade of eiersalade, en had je daarna moeite met het pellen ervan? Het gekookte product ziet er dan uit alsof het is behandeld door iemand die nog moet leren hoe hij ermee om moet gaan. Vraagt u zich af wat u kunt doen om te voorkomen dat dit nog eens gebeurt? De oplossing is simpel: voeg gewoon een paar druppels van een bepaalde stof toe aan het water.
In het verleden werden eieren gezien als ongezonde producten die kunnen leiden tot een verhoging van het cholesterolgehalte in het bloed. Wetenschappelijk onderzoek heeft deze mythe ontkracht en aangetoond dat eieren een belangrijke bron zijn van veel vitamines en mineralen die essentieel zijn voor een goede werking van het lichaam. Een van de grootste uitdagingen bij het eten van eieren is het pellen ervan. Gelukkig heb ik daar een heel eenvoudige oplossing voor.
Hoe schil je eieren gemakkelijk?

Ieder van ons heeft wel eens moeite gehad met het goed pellen van eieren. De schaal zit vaak stevig vast aan het product en tijdens het pellen komen er ook stukjes eiwit mee los. Dat ziet er niet alleen lelijk uit, maar leidt ook tot voedselverspilling.
Na veel vallen en opstaan hebben huisvrouwen de perfecte oplossing gevonden. Voeg tijdens het koken van de eieren 2-3 schijfjes citroen toe aan het water of giet er een eetlepel citroensap bij. Dat is alles. Onthoud ook dat hardgekookte eieren 8-10 minuten moeten koken vanaf het moment dat het water begint te koken. Voor zachtgekookte eieren wordt deze tijd verkort tot 3-4 minuten.
Hoe kook je hardgekookte eieren?
Gooi eieren nooit in reeds kokend of verwarmd water, omdat ze door de thermische schok zullen barsten. Kook eieren altijd op middelhoog vuur, zodat het water lichtjes kookt. Te hevig koken kan ertoe leiden dat de eieren barsten door tegen de bodem en de wanden van de pan te stoten.

Na 5 minuten is het ei zachtgekookt. Na 8 minuten is het eiwit gestold, maar kan de dooier nog vrij zacht zijn. Voor gevulde eieren moet de kooktijd 9-10 minuten bedragen om een gestold eigeel te verkrijgen.
Langer koken kan leiden tot een donkere, grijsgroene rand rond de dooier. Dit is het gevolg van de oxidatie van zwavelverbindingen in het eiwit en duidt erop dat het ei te gaar is.